Parasaurolofus

 

Čajové léčivé nápoje.

Čaj a voda dává každému život.
Jason Goodwin

     

Čajové nápoje je nutno připravovat se zvláštní pozorností. Je totiž třeba dbát na to, aby do nálevu přešlo co nejvíce látek účinných a co nejméně látek škodlivých. Důležitá je teplota. Těkavé látky při vyšší teplotě vyprchávají a potom jich není v nálevu dostatek. Proto například mateřídouška, heřmánek, máta a šalvěj nesmí nikdy projít varem. Nápoje se pijí buď vlažné nebo horké. Mohou se sladit cukrem či medem pouze, pokud to nevylučuje povaha nemoci (např. diabetes). Nesladí se ani při střevních obtížích. Hotový čaj nikdy nepřechováváme v kovových nádobách, protože kov mění chemickou povahu, barvu i chuť nápoje. Čaj připravujeme třemi způsoby výluhů a to jako macerát, nálev a odvar.



     

Macerát je výluh drogy za studena. Připravuje se tehdy, když se přítomné látky varem rozkládají. Drogy se přilejí šálkem vody a ponechají se 3 - 12 hodin, někdy i několik dnů stát za občasného míchání při pokojové teplotě 15 - 20°C. Tak připravujeme maceráty z drog obsahujících sliz a škrob, například lněného semene, kořene ibišku a kořene kozlíku. Někdy se kombinuje macerát s nálevem. Droga se maceruje malým množstvím vody obyčejné teploty, pak se voda slije a droga se přelije vroucí vodou nebo se s vodou do varu zahřeje. Tento způsob je vhodný pro drogy např. s bílkovinami, které při okamžitém spaření koagulují, tj. srážejí se a zakalují roztok.




Macerát je nejen název pro odvar, ale také pro tohoto slepého obojživelníka - maceráta jeskynního z jeskyně Baredine.


     

Nálev je zpravidla zatepla získaný vodný výluh drog. Droga se přileje vroucí vodou, nádoba se přikryje a na teplém místě nechá stát asi 15 minut. Nálev se pak scedí. Tak lze připravit nálev ze siličitaných drog, jako například z rostlin hluchavkovitých - máty, meduňky, šalvěje, heřmánku, pelyňku a lipového květu. Čínský čaj, užívá-li se jako lék, se také nevaří, ale ponechává se stát déle než obvykle, aby se vyloužilo větší množství účinných tříslovin.



     

Odvar je za varu získaný vodný výluh drog. Rostlinné části se přidají do příslušného množství vody obyčejné teploty a v přikryté nádobě se zahřejí do varu na 10 - 15 minut. Čaj s drogou se nechá ještě 15 minut stát a pak se scedí. Takto se připravují nápoje z tvrdých rostlinných částí, respektive ze dřeva, kůry a kořenů, pokud neobsahují příliš mnoho silice.




Potřeby pro japonský čajový rituál. Tyto rituály nejsou samoúčelné, ale sloužily ke správné přípravě čaje, aby byl co nejchutnější a nejúčinnější.


     

Některé čajové směsi obsahují jak drogy, které se zalévají horkou vodou tak drogy, které se zalévají vodou vlažnou. Potom kombinujeme macerát s nálevem. Do směsi přidáváme drogy, které zlepšují vůni nebo chuť.


     

Čaje je lepší pít na lačný žaludek, protože se tak lépe vstřebává. Doporučuje se po jednom šálku ráno a okolo 17. hodiny. Udělejte si tedy po anglickém vzoru čaj o páté. Pokud pijeme čaje tři, třetí pijeme až na lůžku, stejně jako potopudné čaje. Projímavé čaje se pijí večer, účinek se dostaví po 8-10 hodinách.


     

Čaje pijeme 8 - 10 dní. K jejich přípravě používáme čerstvé, nebo dobře usušené drogy. Bylinky proto skladujeme v papírových sáčcích nebo plechových krabičkách. Pravidelně zásoby kontrolujeme, hlavně vonné rostliny, nejsou-li napadeny hmyzem.


14.02.2012 19:00 |
Autor: Parasaurolofus
| stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< úvod

 

© 2006-2007 Zásobování a.s.

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se